– v čem je rozdíl a jak si vybrat?
Léto, vedro, chuť na kávu… ale horký šálek není zrovna to pravé. Naštěstí existují dvě skvělé varianty, jak si vychutnat osvěžující kávu na ledu – cold brew a iced coffee. Ale nejsou to to samé. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kterou zvolit? A jak si je připravit doma tak, aby chutnaly jako z kavárny? Pojďme se na to podívat.
Co je cold brew?
Cold brew je káva, která se louhuje za studena. Hrubě namletá káva se nechá macerovat ve studené vodě, obvykle 12 až 24 hodin, a poté se přefiltruje.
Výsledkem je jemná, sladká káva bez hořkosti, s nízkou aciditou (kyselostí) a často vyšším obsahem kofeinu. Cold brew má hladkou a vyváženou chuť a skvěle se hodí i jako základ pro mixování – například s tonikem, citrusy, mlékem nebo třeba rumem.
Další výhodou je, že hotové cold brew vydrží v lednici klidně týden, takže si ho můžete připravit do zásoby a mít kdykoliv po ruce.
Jak si připravit cold brew doma?
Na přípravu cold brew použijte přibližně 1 díl kávy na 8 až 10 dílů vody. Kávu namelete nahrubo – podobně jako na french press. Nasypte ji do nádoby, zalijte studenou vodou a nechte louhovat 12 až 24 hodin při pokojové teplotě nebo v lednici.
Po vyluhování přefiltrujte přes jemné sítko, kávový filtr nebo plátýnko. Výsledný nápoj podávejte s ledem – můžete přidat i mléko, rostlinný nápoj, citrusy nebo sirup.
Chcete doporučení? Vyzkoušejte například naši Colombia - Hulia – v cold brew vynikne její jasná ovocná chuť a čistota.
Co je iced coffee?
Iced coffee je horká káva, která je následně zchlazená a servírovaná na ledu. Můžete ji připravit jako espresso, filtrovanou kávu nebo třeba v moka konvičce.
Výhodou iced coffee je její rychlá příprava. Stačí uvařit silnější kávu a nalít ji přímo na led – ideálně v poměru, který led příliš nenaředí. Chuťově je iced coffee ostřejší a více „klasická“. Má vyšší aciditu než cold brew a zachovává bohatší aromatický profil, protože vzniká za vysoké teploty.
Jak si připravit iced coffee doma?
Připravte si oblíbenou kávu – třeba přes V60, Aeropress, espresso nebo moka konvičku. Zvolte silnější recept, aby led kávu příliš nezředil. Ihned po přípravě nalijte kávu do sklenice s ledem. Můžete přidat sirup, cukr, mléko nebo i ledovou mléčnou pěnu.
Doporučujeme použít omniroast kávu – například Keňu - Kiandu z naší nabídky. Tato káva chutná vyváženě i po zchlazení.
V čem je tedy rozdíl?
Cold brew je pomalá, jemná káva, která se připravuje za studena a chutná hladce, sladce a méně kysele. Má často vyšší obsah kofeinu a v lednici vydrží i několik dní.
Iced coffee je rychlá varianta, kde se horká káva okamžitě zchladí na ledu. Výsledkem je intenzivnější a výraznější chuť, typická pro klasickou kávu.
Obě varianty mají své kouzlo – záleží jen na vaší chuti a náladě.
Zajímavosti ze světa kávy
Cold brew není žádná novinka – první zmínky pocházejí už ze 17. století z Japonska, kde vznikl takzvaný Kyoto-style coffee. V USA je cold brew tak populární, že ho kavárny čepují ze sudů jako pivo – i s pěnou!
Iced coffee má své kořeny v severní Africe. Ve francouzské kolonii Alžírsko se v 19. století pila tzv. mazagran – káva se studenou vodou a cukrem, často s citronem.
Co si vybrat?
Chcete jemnou, sladkou a méně kyselou kávu na horké dny? Sáhněte po cold brew. Potřebujete rychlé osvěžení s výraznou chutí? Dejte si iced coffee.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, vybírejte kvalitní kávu, která vám chutná. V naší Pražírně Lenochod vám rádi poradíme, které zrnko bude pro váš oblíbený letní recept to pravé.
Chuť na cold brew nebo iced coffee?
Podívejte se na naši nabídku výběrové kávy, která je ideální pro přípravu ledových káv:
👉 www.prazirnalenochod.cz